Търсене в този блог

четвъртък, февруари 18, 2010

Изяви...

http://www.dnevnik.b...stavi_v_aresta/


5мата задържани по оперативни данни при операция "Октопод" с мярка за неотклонение подписка(Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците) и Момчил Кръстев) и парична гаранция (Антон Петров-Хамстера и Николай Велков) в размер на 20 хил. лева.

Алексей Петров остава с мярка за неотклонение задържане под стража - същата е била определена и за Марчело Джотолов.

Аз не се интересувам от решението на съда. То е напълно логично, правно издържано и справедливо - неща ясни за всеки юридически грамотен човек.

Нещо друго буди(мир Куйович?) интерес. Това е поведението на 2 лица. Те са изпълняващите функциите на Главен прокурор на Република България, Борис Владимиров Велчев и Министъра на Вътрешните Работи, Цветан Генчев Цветанов. Тези две лица, на тези две длъжности през последните седмици бяха обляни от медийна симпатия. Те успях да се изкажат неколкократно относно операция "Октопод".

Да припомним само някои щрихи...
Мин. Цветанов - Една 12-годишна присъда би била минимумът, който трябвало да получи подобна организирана престъпна група...Няма притеснения за представените от нас доказателства... България вече е по-различна и не само Алексей Петров, но и всички, които се занимават с такава престъпна дейност, няма да се измъкнат от съдебната система...

http://www.focus-news.net/?id=f14147
http://society.actua...ews_285279.html

Главния прокурор на РБ - Нямам илюзия, че организираната престъпност в страната може да бъде премахната. Никой от вас няма така илюзията, че е възможно България един ден да няма наркотрафик, да няма контрабанда, да няма трафик на хора, да няма от всички онези дейности, които традиционно свързваме с организираната престъпност и тогава въпросът, който се поставя е: Защо толкова трескаво поставяме това като основен приоритет, защо насочваме целия си ресурс към противодействието на организираните престъпни групи в страната? Когато отсега е ясно, че те ще бъдат заменени от може би още по-опасни и още по-агресивни. Аз лично си мисля, че преходът в България ще свърши тогава, когато изчезнат мутрите на прехода и тези знакови фигури свързани с организираната престъпност бъдат отстранени от българския обществен живот и бъдат изправени пред правосъдието.

А какво видяхме днес. Днес видяхме една жалка картинка - не подминавам интервюто на Главния прокурор на РБ, то ще е обект на внимание по-долу. Какво представи днес прокуратурата която е "решена" да избави обществото от тези противообществени дейци? Какво свършиха "професионалистите" на подчинение на Мин. Цветанов?

Нещо с качеството на нищо? Нещо което вече сме виждали? Медиен цирк ли е името на нищото.

Има ли в милата ни родина прокуратура, която да може да заяви, че това е добре извършена дейност на фаза досъдебно производсто? Кого обслужва повдигането на необосновани и недоказуеми обвинения? Чий интерес?

Сега ще чуем хор от стенания - симулирани и родени от интелектуална стерилност - за това колко зле работи българската съдебна система. За предпочитане от хора нямащи общо с правото или пряко свързани с БКП (като главния прокурор).
А проблема лежи в тежестта на доказване драги ми читатели. И тази тежест е у прокуратурата, а нейн инструмент са органите на МВР. Ах... какво нещастие, че винаги те предоставят не надлежно събрани доказателства, извършени огледи и прочие. Ах, колко жалко е, че прокурорите в нашата мила родина така и не искат да отстраняват грешки в обвинителните си актове...

Жалко, но не за тях... за нас.

А коментара на г-н Борис Владимиров Велчев (искрено се надявам въпреки явяването му на срещата с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) във функцията на главен прокурор на републиката да е било от лична позиция) говори някои много интересни неща.

""Октопод" не е последната серия на филма. Аз искам да ви уверя, че той е поредната серия и сериалът продължава. Общо взето, онова, което ми се иска да изведа като поука от това, което се случва досега, е, че този, който подценява възможностите на българската полиция, изобщо на българските власти, много бърка. Могат под това мое изявление да се подпишат сигурно едно десетина много знакови представители на организираната престъпнаст, които в последната година го усетиха."

Директно ще изложа своите щрихи върху това мнение на цитирания. Да се говори за сериали, за подмяна на стара с нова (що за убеденост) престъпна структура...това искрено се надявам, че е пореден стълб на довода ми, че цитати са от лично мнение, а не институционално.

Не било работа на прокуратурата и МВР да се борят с корупцията. Бизнеса (червения?) трябвало да осъзнае ролята си в този процес. Съществено "респектиране" имало към знакови фигури в престъпния свят (кой е доказал престъпната им обвързаност щом имената им фигурират само в градски легенди, а не в постановени осъдителни присъди - нарушава се един принцип в правото, което явно подсказва и, че изказването се прави и от неюридическа гледна точка) и това било положително усилие на правоохранителните органи. Що за идилия.

И да не зарбавим ключовия рефрен на цитираното лице (висши сили да ни пазят ако е на главния прокурор в професионален аспект) >
Нямам илюзия, че организираната престъпност в страната може да бъде премахната. Никой от вас няма така илюзията, че е възможно България един ден да няма наркотрафик, да няма контрабанда, да няма трафик на хора, да няма от всички онези дейности, които традиционно свързваме с организираната престъпност


*едно недоглеждане на цитирането на Министър Цветанов (явно продиктувано от липсата на каквато и да е плътност на образите на българската политическа сцена).

Трябва само да споменем, че се касае за явно вмешателство във формирането на вътрешно убеждение у съдебния състав и опит за натиск върху него... вярвам това е достатъчно за да си направим изводи за професионализма и държавността излъчвани от Цветан Генчев Цветанов.

___________________

Използвани са материали на:
http://bg.wikipedia.org/
http://www.focus-news.net/
http://news.ibox.bg/
http://www.actualno.com/
http://frognews.bg/
http://www.dnevnik.bg/

Няма коментари: