Търсене в този блог

сряда, юни 02, 2010

И така...

Юни, 2ри, 2010 г.
Дали въобще си струва да правим кратко обобщение, дали изказаните по-рано тук тези се потвърждават... по всяка вероятност ни най-малко.

Вървят отбелязванията от 134тата годишнина от похода на четата на Христо Ботев. Почти всички налични играчи от нашата социална действителност са налице. Те говорят едни интересни думи, допълнени с интересни изводи.
Христо Ботев е българската Голгота,
той българското Възкресение, той е символът на националната доблест, той е символ на българската саможертва - Георги Първанов
Да, историкът в него говори - на езика на политическия спекулант. Но, още кой е там ... (пропускаме почти целия състав на Мин. съвет, който също присъства, както и чуждестранните дипломати) Волен Сидеров ... хм, да отправим взор към обозримото бъдеще.
Кои са кандидатурите (евентуални) за поста президент на Република България?
БСП - няма значение кой е кандидата, обречен е
ГЕРБ - изпълняващият сега длъжността министър на вътрешните работи Цветан Цветанов
СДС - зависи колко пари си е подготвил, но все пак препращаме към хипотезата на БСП
ДСБ - там други хора освен лидера има ли?
НДСВ - ключовият играч на парламентарните избори (на който залагам аз)
АТАКА - кой друг ако не Волен Сидеров
ДПС - вероятно някой човек от научните среди, необвързан пряко с партията (Лютви Местан впрочем би бил изключителен президент - и не, не се шегувам, но пък и той като Първия Ловец е бивш сътрудник)

Защо да се занимаваме с президентските избори при положение, че бюджета тепърва през Май и Април показва признаци на живот... отговора не е много сложен.

В момента едни хора, от различни групички се опитват да установят спокоен за тях начин на функциониране на всички системи в държавата. Какъв е нашия проблем с това? Този нов начин много прилича на досегашния начин.

Но да се върнем да вече споменатите кандидатури.

БСП - По външен признак лишени от партньори на политическата сцена. А техните кандидати са избираеми може би за кметове, но не и за друго. Обречени са на провал.

АТАКА - Със странните сигнали, които дава - ту логични тези, ту безумия - би могла да има президент в Италия, но тук трудно.

ДПС - Еми няма толкова рейсове в страната - от ДАЙ ги спряха поради техническа непригодност повечето.

СДС и ДСБ - Просто нямат плътност на политическия образ, над тях витае страха от безпрецедентна корупция като при кабинета "Костов".

ГЕРБ - Защо е страшно г-н Цветанов да е президент? Ами г-н Цветанов и в момента си служи с методология нямаща общо с човешките права, разделението на властите и прозрачността. Още повече г-н Цветанов говори за справедливост и демократичност, но май става въпрос за неговите собствени версии на тези два института. Имайки предвид неговото огромно желание да има (той) контрол на Съдебната власт, че премиер ще е все още Бойко Борисов нека си представим какви точно гаранции ще има българското общество за спазване на законите на държавата и Конституцията на РБ? Да, не изглежда много добре такава ситуация. Г-н Цветанов е прекалено прикрит за да му има доверие човек - вероятно, защото прекалено дълго е в силовите структури на МВР. А въпреки юридическото му образование (магистърска степен УНСС) изказа и поведението са в силен противовес с установеното за юридически приемливо.

НДСВ - Защо НДСВ да имат значение? Ами те са добри приятели на премиера Борисов, те са добри приятели на БСП, т.е. са изключително успешни - по българските стандарти. Те са хем социалисти без да са комунисти, хем демократи без да са полицаи... Какво са те? Едно политическо нищо, подплатено с много пари. Идеално тук такива ги харесваме. Тази партия хамелеон - определила се като либерална, но нямаща нищо общо и с това - няма да бъде пряко подкрепена от БСП, но няма и да бъде атакувана от партията столетница. Тя няма да бъде атакувана прекалено остро и от ГЕРБ, а СДС и ДСБ ще си спретнат общи маневри срещи нея - т.е. на езика на електората на БСП "тия са от нашите" (за НДСВ). Вероятно кандидата им ще е Меглена Кунева - още по-добре, тя и без това си има топла връзка с БСП (справка - съпруга й). Тази партия няма да бъде крикувана остро и от ДПС. И така НДСВ става идеалния вариант за всички, които не харесват ГЕРБ, но не искат да бъдат и комунисти или костовисти (не че има такова нещо като цяло).

А какво означава госпожа Кунева да ние президент. Означава банковия сектор и капиталовите лобита да си имат президент - почти сега като с русофилите.

Явно ще трябва да си избираме пред верижния поход на Цветан Цветанов против правовия ред в страната и мекия тон, с който Меглена Кунева би могла да провежда задкулисна политика основана на капиталови доводи - е, нея поне много я харесват в Брюксел.

* да се отбележи - с цел правилно разбиране - какви са функциите на Президента на Република България - и по-точно, които висши служители назначава и в кои системи
Президентът на Републиката назначава: ръководители на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации (по предложение на Министерски съвет); председателя на Върховния касационен съд (по предложение на Висшия съдебен съвет); председателя на Върховния административен съд (по предложение на Висшия съдебен съвет); главния прокурор (по предложение на Висшия съдебен съвет); четирима съдии от състава на Конституционния съд; трима членове от Управителния съвет на БНБ; всички членове на Централни избирателни комисии (ЦИК, ЦИКМИ и ЦИКЕП); главен секретар на МВР (по предложение на Министерски съвет); началник на отбраната (по предложение на Министерски съвет); висшия команден състав на въоръжените сили (по предложение на Министерски съвет); един член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност; четирима членове на Съвета за електронни медии; председателя на ДАНС (по предложение на Министерски съвет); един член на Комисията за регулиране на съобщенията; четирима членове на Комисията за защита от дискриминация.

___________________

Използвани са материали на:
wikipedia

Няма коментари: