Търсене в този блог

петък, август 27, 2010

Да осъдим осъдените

Граждани ще съдят МВР заради проблемите с издаването на нови документи

Сдружението "Гражданска инициатива "Справедливост" ще внесе граждански колективен иск срещу МВР заради проблема с издаването на новите документи за самоличност. Това съобщи председателят на сдружението Иван Груйкин, цитиран от БТА...

Според Груйкин оправдания чрез фактори извън системата на МВР като фирмата-изпълнител "Сименс" не са коректни, тъй като от министерството е трябвало да направи съответните гаранции при сключване на договора.


Фанфари и конфети, торта и шампанско за всички... в Република България има гражданско общество... Или поне с такова впечатление оставаме от бурното отразяване на горния акт от всички медии.

Понеже обаче не всички сме "журналисти", то понякога си позволяваме да задаваме и въпроси интересуващи и нас, а не другите.

Кой ще плати 50 милиона обезщетение при удовлетворяване иска в пълен размер? МВР? Какво е МВР? Хм...
жокер 1 - Не е Михаил Михов (мир на политическата му прах)
жокер 2 - Не е Цветан Цветанов - той пък даже няма общо със заварения проблем
жокер 3 - В никакъв случай не е Сименс

Тези 50 милиона ще бъдат платени от гражданите, на гражданите. Глупаво ли ви звучи? Е, как ще е глупаво?! Нали има гражданско общество! А то иска това. От данъците ни да се плати за грешка, която е персонална - подписите си имат притежатели - и със сериозни съмнения за умишлено причиняване. Но гражданското общество не иска да съди М. Миков, то не иска да принуди и МВР да съди Миков и Сименс. То не иска да знае и защо ВАС не е открил нищо нередно в спечелването на конкурса - когато тази компания (спечелилата) явно няма капацитета да го изпълни, нито пък намерението.

Но ние имаме граждаско общество. И то е точно такова каквото е и МВР. Едните стачкуват против "дупките" и съдят "МВР", а другите не са чували за процесуални действия при извършване на специализирани операции, но са сигурни, че "съда" е виновен.

Но картината не е толкова мрачна. Един гражданин, защото и той съди като "гражданин" Република България, каза да не се занимаваме със Сименс - ама това на излизане от РУП със нови документи в ръка, след като пререди с охрана другите граждани. Той случайно е гражданина оглавявал кабинета дал най-много договори на Сименс в РБ.

Но... гражданското общество проговори! Нека то само плати на себе си за грешките на "гражданите" - кои са те, какво са направили, как... никой не го интересува.

Важното е, че има "граждани" и техните права са 100% гарантирани и защитени, а другите - еми те да си плащат!
____________________

използвани са материали на -
mediapool.bg
dnevnik.bg

razkritia.com

Няма коментари: