Търсене в този блог

четвъртък, октомври 22, 2009

Непогасени кредити на доверие... *

* във връзка с публикация в Actualno.com

Логично е в даден момент да се стигне до такава реплика за българският политически живот от последните седмици.

Една група от хора влезе в законодателната и изпълнителна власт с амбиции. Дали тя разбира функциите които поема...

В неразбирането на елементарната политко-юридическа риторика от финансисти, административни кадри и други лица няма нищо странно - те не са получили нужното образование. Те не са длъжни да знаят какво означава тя.

Притеснително е обаче, когато във въртопа от образоизлъскващи изказвания се включи и Министърът на правосъдието - в случая Маргарита Попова. Притеснително не е желанието на министър Попова да влезе под светлините на прожекторите. Притеснителен е начина по който тя иска да го реализира.

Виждаме как уважан и утвърден юрист слиза на едно ниво на риторика така ниско и неуважително към слушащите, че привлича вниманието по неправилен начин.
Употребата от правосъден министър на думи като "втрещяващи" пред представителите на медиите трябва да ни говори нещо. Нещо опасно. Нещо навеждащо на мисли за "проформа" работа в целия кабинет.

Няма нищо лошо другите министри да размахват блудкави, неясни и "втрещяващи" разкрития за злоупотреби. Те не могат да имат правно мислене.
Когато обаче един юрист предпочете да се изявява медийно по такъв начин, то има проблем. Проблема е, че ставаме свидетели как цял един Министерски съвет възприема "политики" на пълна неяснота във връзка с изнасяната от него информация.

"Някой, някакси, някъде, е откраднал сумата Х" това е което ни претоплят всеки ден
министрите и техните подчинени. Такава липса на обосновка и точност в казаното, и фактите по него може да означават поне две неща.

Първо, никой в Министерски съвет няма нищо друго за казване освен да словоблудства с недоказуеми злоупотреби.

Второ, никой в Министерски съвет - дори правосъдният министър - не желае да внесе конкретни факти, нито да премахне махленския привкус на изказванията и голите обещания.

Колко още може да се наслаждава обществото на този спектакъл от "топли" разкрития относно нищо? Защото именно министър Попова знае много добре, че по начина и стила на казаното и от нея, стойността му е едно нищо - както за прокуратурата и съда, така и за обществото.

Да си пожелаем медийни изяви на министър Попова относно влезли в сила присъди, както и внесени обвинителни актове.

_____________________

източник на статията
Actualno.com

Няма коментари: