Търсене в този блог

вторник, октомври 27, 2009

"...други по-важни проблеми..." *

* Публикация на Actualno.com по повод пресконференция на НП Мая Манолова **
**
МАЯ БОЖИДАРОВА МАНОЛОВА, секретар на ПГ на "Коалиция за България" в 41-о НС

Това изказване на госпожа Мая Б. Манолова е изкарано от контекста. Разбира се, това е некоректно.

Обаче тука има нещо още по-интересно. В държавата има "други по-важни проблеми" от изтичането на поверителна информация засягаща държавната сигурност. От това, че вече е нещо нормално лица пряко свързани с БСП да си позволяват да маргинализират всякакви въпроси отвеждащи до главния проблем на държавата ни в момента, а именно тоталната икономическа, социална и духовна деградация.

Но да приемем, че народната представителка е права. Защо тогава тя ни спестява тези "по-важни проблеми"? Не ги назовава по име. Човек остава с впечатление, че тя е точно в курсива на засегнатия от мен по-рано проблем за "говоренето" като нещо крайно пошло.

За сметка на разкритията за тези язви на нашето общество ни се предоставя едно, сякаш претоплено от лекция по право ала не за учащи тази дисциплина, съждение относно това колко добре работи българската прокуратура. Още повече, щом българската прокуратура не намира никакво основание да заключи, че е извършено престъпление, то обществото не му е работа да се занимава повече с този случай. Така поне излиза от думите на госпожа Манолова.

Тя обаче забравя, че не е възможно да се държи такъв тон на избирателя. Сякаш се спотайва някаква обида у това изказване на секретаря на ПГ на БСП. Тя опитва да поучава и размахва пръсти в един стил много познат ни от друг кадър на същата политическа формация, а именно г-н Георги Първанов.

Тяхната сходна риторика, вероятно не е случайна. За тях винаги има "по-важни проблеми" от тези които обществото познава с техните истински имена.

За тези хора винаги е по-добре цялата държава да се бори с, ако е възможно, най-различни пречки, но те да не са конкретни, да нямат лица и имена, да не са с ясно очертани силуети. Те трябва да са имагинерни. Колкото по ефирни и леки са те в конкретиката и разпознаваемостта си пред обществото, толкова са по-приятни те.

Любими са ни секторните проблеми. Енергийна криза, Финансова криза, Социална криза. Да, колко удобно. Без имена на министри, без имена на едри индустриалци, без имена на шефове на дирекции. Не!

Кому са нужни тези "други по-маловажни проблеми" от рода на личностни провали, корупционна отговорност на конкретни лица, юридическа отговорност на физически и юридически лица за конкретни правонарушения.

За морал и етика също не е добре да се говори. "Обществото ни не е дорасло за такива неща" най-общо улавя любимите настроения на българските партийни функционери.

Понеже обаче аз не съм нито журналист, нито партийно обвързан, да не говорим пък за претенции за етичност и коректност, ще си позволя да разгледам и професионалното ниво на госпожа Манолова - провокиран от крайната й компетентност, явно по всеки един въпрос щом отсява проблемите на такива и онакива.

Та ако прочетем кратката информация за нея разбираме, че е с висше образование. Също така специалист по икономика, право и история. Професионално я обчертават думите "юрист", "икономист" и "историк". Действително впечатляващо. Явно в БСП вече имат многоцелеви експерти. Което наистина е невероятно. Защото според биографията на народен представител Манолова, тя е започнала висшето си образование поне през 1983г. Имайки това предвид спокойно можем да предположим, че завършвайки 3 висши образования едновременно (интересен случай) тя е завършила през 1988г - курса на обучение по специалност право е 5 годишен със степен Магистър при редовно и 6 години при задочно обучение. Като прибавим към това и задължителния стаж от 6 месеца, то госпожа Манолова има вече 20 години опит както като икономист, така и като правист и историк.

Но стига за секретарката на ПГ на БСП

Какво по-добро от това? В НС вече работят доказали се хора. Хора 20 години опит в 3 различни сфери на дейност. Хора с авторитет, хора с пространни познания.

Хора неспособни да говорят за конкретни проблеми и конкретни лица.

Това са хора без лица, без имена, без достойнство, без морал, без свян или скрупули. Те не харесват различните от тях, не харесват мен, не харесват вас. Те искат всички да са като тях. Без лица, без имена, без отговорности.

Просто едно нищо.

Няма коментари: